De Kamer van Koophandel introduceert het Kansenkompas Big Data / IoT. Het kompas helpt ondernemers die aan de slag willen met (big) data en sensortechnologie. Het kompas geeft zicht op vier verschillende koersen die je kunt varen:

 

 1. Slimme producten ontwikkelen (of bestaande ‘slim’ maken)
  Vooral weggelegd voor bedrijven die een eigen product voeren.
 2. Processen efficiënter maken
  Dat is voor ieder bedrijf relevant, maar vooral in de logistiek, industrie en agro-food zien we hiervan veel voorbeelden.
 3. Beter inspelen op klantwensen
  Op dit thema is de e-commerce koploper. Bedrijven die online producten en diensten verkopen aan de consument krijgen automatisch enorm veel data binnen over hun klant.
 4. Positief bijdragen aan de maatschappij
  Data-analyse kent veel maatschappelijke toepassingen. Denk aan DNA-onderzoek waarmee erfelijke ziekten beter inzichtelijk worden. Of aan de politie en inlichtingendiensten die onze veiligheid proberen te vergroten door veel data te verzamelen over criminelen en potentiële terroristen.

Kansenkompas case Sense for Innovation

In het Kansenkompas staan diverse voorbeelden van toepassingen van big data en sensortechnologie, waaronder Sense for Innovation met de case over PestWatcher plaagdiermanagement en Sense for Ecosystems muskusrattenbestrijding.

Meer weten over IoT, Big Data en sensortechnologie?